Hoger ziekteverzuim door omnikronvariant leidt tot hoge werkdruk

Sinds de komst van de besmettelijkere omikronvariant neemt, ondanks alle maatregelen, het aantal coronabesmettingen fors toe. En waar de voorgaande coronavarianten zorgden voor ernstigere klachten en hoge ziekenhuis- en ic-bezettingen, zien we nu dat er vooral problemen elders op de werkvloer ontstaan.

Hoge werkdruk
Doordat de omikronvariant besmettelijker is dan zijn voorgangers zitten aanzienlijk meer besmette werknemers ziek thuis. Het verbaast daarom niemand dat het ziekteverzuim op dit moment circa 30 procent hoger ligt in vergelijking met dezelfde periode twee jaar geleden (voor de coronapandemie).

Bovendien zorgen de strenge quarantaineregels ervoor dat ook werknemers die niet besmet zijn thuis moeten blijven na een besmetting in hun directe omgeving. En hierdoor blijft de hoge werkdruk op de werkvloer aanhouden, ondanks de kortere gemiddelde verzuimduur van de omikronvariant. Met alle mogelijke (lange termijn) gevolgen voor werkgevers en werknemers van dien.

Versoepelingen quarantaineregels
Werkgevers en werkgeversorganisaties dringen daarom aan op versoepelingen van de quarantainemaatregelen en inmiddels heeft het kabinet hier, deels, gehoor aan gegeven. Zo hoeven medewerkers zonder klachten, die minimaal een week geleden een boosterprik hebben gehad of die in de afgelopen acht weken corona hebben gehad, na nauw contact met een coronapatiënt, niet meer in quarantaine.

Daarnaast zijn werknemers met een essentieel beroep niet per se meer verplicht om in quarantaine te gaan na contact met een besmet persoon. Deze werknemers moeten wel eerst goedkeuring van hun werkgever hiervoor krijgen. Werkgevers bepalen, samen met de ondernemingsraad, welke functies binnen hun organisatie als essentieel aangemerkt worden.

Reacties zijn gesloten.